Zes handige tips voor een stralende huid.
Je kunt beter je hele leven hetzelfde merk gebruiken dan wat elke maand in de aanbieding is.
Je huid is je visitekaartje. Toch weten maar weinig mensen hoe zij hun huid het beste kunnen verzorgen.
Hierna volgen 6 tips om nu en in de toekomst stralend door het leven te gaan.
1 Huidscan
Van buitenaf zie je niet goed wat jouw gezicht precies nodig heeft. Pas na een goede scan, uitgevoerd door speciaal opgeleide huidcoaches, kun je de juiste verzorging kiezen. De scan kijkt in de diepere lagen van de huid, waardoor je de conditie van het bindweefsel, de verhoorning, de doorbloeding van de huid en het vocht en vetgehalte kunt analyseren.
De scan werkt bovendien preventief, Zonneschade, pigmentatie en onrustige moedervlekken zijn al te ontdekken voor ze met het blote oog zichtbaar zijn. Op dat moment is de schade meestal nog goed te herstellen.
2. Weet wat je koopt
Laat je voor het gebruiken van een crème adviseren door mensen die precies weten wat er in het product zit. Meer dan de helft van alle verzorgingsmiddelen bevat huidonvriendelijke vetten of schadelijke chemische stoffen. Ga er niet bij voorbaat van uit dat het potje van 100 euro wel goed moet zijn. Een goedkoop product is soms beter voor je dan een duur merk. Luister verder vooral goed naar je huid. Als een crème na 2 weken nog niet goed aanvoelt, ga je deze later ook niet lekker vinden.
3. Blijf je merk trouw.
Gebruik niet meer dan 2 merken verzorgingsproducten door elkaar. Negentig procent van alle overgevoeligheidsreacties komt voort uit gerommel met verschillende lijnen. Elk merk bevat andere conserverings, vul en smeermiddelen. Teveel door elkaar zorgt voor huidproblemen. Je kunt beter je hele leven hetzelfde merk gebruiken dan wat maandelijks in de aanbieding is.
4. Serum.
Alleen een dag en nacht is niet genoeg voor een gezonde huid. Reinig je gezicht dagelijks zodat je huid de crème beter kan opnemen. Gebruik daarna altijd een tonic die ex foliërend werkt. Dit stimuleert de celvernieuwing. Breng "s ochtends en 's avonds voor de dag en nachtcrème eerst een serum aan. Een serum is een soort vloeibare crème die diep in de huid wordt opgenomen. Gebruik vanaf je dertigste ook een aparte oog crème . Bij de ogen is de huid 5 tot 10x zo dun als de huid in de rest van het gezicht.
5, Make-up.
De huid wil ademen, wees daarom voorzichtig met make-up. Accentueer wat mooi is, in plaats van te camoufleren wat minder mooi is. Een gezonde, goed verzorgde huid heeft nauwelijks make-up nodig. Leg het accent op de ogen en lippen en gebruik eventueel een beetje blush.
6. Gezond eet en leefpatroon.
Te veel zon, roken en stress zijn de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering. Maar ook suiker is een grote boosdoener. Suiker beschadigd het collageen, een eiwit verantwoordelijk voor de stevigheid en het volume van de huid . Een gezond eet en leefpatroon is essentiëel voor een mooie huid. Weet wat je eet en lees de etiketten op verpakkingen. Zorg dat je voldoende Vit C en essentiële vetten binnenkrijgt en slaap voldoende. Mis vooral ook jouw schoonheidsslaapje niet. Tussen 11 uur "s avonds en 3 uur "s nachts herstelt de huid het best.
Vraag naar de Huidscan en laat eens een goede huidanalyse van je huid maken, het is de moeite waar
Hoe herken je een melanoom?
Steeds vaker stellen mensen hun huid bloot aan een overmatige hoeveelheid zonlicht. Het is daarom belangrijk je cliënten te adviseren zich goed in te smeren. Daarnaast is het vroeg herkennen van een melanoom van uiterst belang om de overlevingskans te verhogen. Jij kunt als professional hier ook een steentje aan bijdragen.
Wat is een melanoom?
Een melanoom treedt op wanneer een grote groep pigmentcellen veranderen in kankercellen. Dit kan gebeuren in een bestaande moedervlek of op een nieuwe plek in de huid. De hoofdoorzaak van een melanoom is de blootstelling aan zonlicht, en komt dan ook het meeste voor bij mensen met een lichte huid. Over het algemeen komt deze vorm van kanker voor bij mensen tussen de 30 en 60, maar mensen van andere leeftijden zijn helaas ook niet immuun. Omdat een melanoom in eerste instantie kan lijken op een gewone moedervlek en moeilijk te herkennen is, is het belangrijk nieuwe moedervlekken goed in de gaten te houden.
Een melanoom herkennen aan de hand van de ABCDE regel
Gewone moedervlekken verschillen van een melanoom op een aantal vlakken. Zo heb je van een gewone moedervlek geen last, terwijl een melanoom kan jeuken, bloeden, zweren of pijn kan doen. Als je twijfelt of je cliënt een melanoom heeft ga dan de letters van de ABCDE regel af:
- De A staat voor asymmetry: Een melanoom is niet symmetrisch en rond zoals de moedervlek.
- De B staan voor border: De randen van een melanoom hebben een onduidelijke begrenzing.
- De C staat voor color: De kleur van een moedervlek dient overal hetzelfde te zijn. Is niet zo dan kan je een melanoom makkelijk herkennen.
- De D staat voor diameter: Het is vaak een grotere plek is dan de reguliere moedervlek (groter dan 6 millimeter in diameter).
- De E staat voor evolution: Dit houdt in dat een melanoom vaak erg snel van uiterlijk verandert.
Een apart geval is het acrolentigineus melanoom. Dit is een vorm van de ziekte die zich voordoet aan de uiteinden van de vingers of de tenen. Denk je met deze kenmerken een melanoom te herkennen bij je cliënte? Dan is het van groot belang deze zo snel mogelijk naar de huisarts door te verwijzen voor een goede behandeling. Hoe eerder een melanoom is vastgesteld, hoe hoger de kans op genezing. Bij een vroege vaststelling van huidkanker is de kans op genezing zelfs hoger dan 95%!
Je klanten zelf een melanoom laten herkennen
Als professional zal je sneller een melanoom herkennen dan je cliënten. Maar je kan ze wel goed adviseren over het belang van het gebruik van zonnebrand en zelfonderzoek. Zo kan je ze wijzen op de video's over zelfonderzoek die KWF Kankerbestrijding online heeft gezet. Verder is een app een handige tool voor het controleren van de eigen huid. Raad je cliënten altijd aan om bij twijfel over het herkennen van een melanoom de huisarts of dermatoloog te raadplegen.
Ongemerkt zitten we allemaal weleens te krabben, soms weleens tot bloedend aan toe. We krabben omdat we jeuk hebben, maar soms ook omdat we stress ervaren of omdat we een huidafwijking hebben. Jeuk wordt in de medische wereld ook wel pruritis genoemd. Pruritis wordt omschreven als een sensatie of gewaarwording die leidt tot de wens om te krabben, te wrijven of te kloppen. Pruritis wordt onderverdeeld in gelokaliseerde jeuk (op 1 plek of 1 bepaald gebied) en gegeneraliseerde jeuk (over het hele lichaam verspreid). Hoe je het ook wend of keert, jeuk is hinderlijk!
HOE ONTSTAAT JEUK?
Uit studies is gebleken dat jeuk een complex ontstaansmechanisme heeft. Bij jeuk raken specifieke zenuwen op de grens van de opperhuid en lederhuid geprikkeld. Bepaalde lichamelijke eiwitten (mediatoren) kunnen deze zenuwuiteinden prikkelen zoals: histamine, proteasen, tachykinines, opioiden, cytokines, neuropeptiden en prostaglandinen. Al deze stoffen komen vrij tijdens ontstekingsprocessen in de huid, maar ook bijvoorbeeld tijdens wondgenezing.
HUIDZIEKTEN DIE JEUK VEROORZAKEN
Eczeem is een chronische ontsteking van de huid die zich kenmerkt door schilferende en jeukende huiduitslag. Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is de meest voorkomende vorm en het manifesteert zich vooral bij kinderen. De precieze oorzaak van atopisch eczeem is onbekend. Enerzijds is het een erfelijke aanleg, anderzijds zijn er talloze allergenen en niet-allergenen stoffen en invloeden uit de omgeving die hier een rol bij spelen.
Een droge huid is een veelvoorkomende aandoening, vooral bij ouderen. Een droge huid ontstaat als de huid te weinig talg (vet) aanmaakt. Vooral op oudere leeftijd neemt de talgproductie af. Door een droge huid kan schilfering en jeuk ontstaan en tevens rode plekken en kloven waardoor de huid ruw en droog aanvoelt.
Galbulten of netelroos/urticaria zijn heftig jeukende kleine of grote bultjes die overal op de huid kunnen voorkomen en zich kunnen samensmelten tot grotere plakkaten. Ze zijn over het algemeen rood en hebben een witte ring eromheen. Galbulten ontwikkelen zich vaak binnen een half uur. Ze trekken daarna binnen 12-24 uur weer weg. In driekwart van de gevallen wordt nooit een oorzaak gevonden. Voor de overige gevallen wordt de aandoening vooral veroorzaakt door een allergische reactie op voedsel of medicijnen. Fysische prikkels zoals druk op de huid, of kou of juist warmte, kunnen ook netelroos veroorzaken.
Lichen planus is een ontstekingsreactie van de huid en de slijmvliezen, die zowel mannen als vrouwen van meestal middelbare leeftijd kan treffen. De oorzaak is niet duidelijk, maar de meeste gegevens wijzen erop dat het een auto-immuunziekte is.
Psoriasis, ook wel visschubbenhuid, is een veelvoorkomende chronische huidaandoening, die zich kenmerkt door rode, verdikte plekken op verschillende lichaamsdelen, vooral op de knieën en ellebogen. Bij psoriasis is de aanmaak van huidcellen versneld en worden de teveel gemaakte cellagen niet afgestoten.
Miliaria, ook wel warmtebultjes genoemd, is een jeukende huiduitslag met blaasjes en pukkels. Ze verschijnen in heet, vochtig weer, wanneer je sterk transpireert en wanneer de zweetklieren verstopt raken door bacteriën en dode huidcellen. Het transpiratievocht of zweet kan niet goed weg waardoor dit een ontsteking veroorzaakt, met als gevolg jeukende rode blaasjes of pukkels met een prikkend of brandend gevoel. We zien dit vooral op handen, voeten, in de oksels en op de borst.
Ringworm is een infectie met een schimmelsoort die in staat is om de menselijke huid te infecteren. De naam ringworm verwijst naar de verschijningsvorm van de schimmelinfectie: schilferende cirkelvormige huidafwijking. De klacht bestaat hoofdzakelijk uit flinke jeuk. Schimmelinfecties kunnen soms leiden tot rode, pijnlijke bulten en ontstekingen van de huid, die we voornamelijk op de romp en ledematen zien.
Jeuk kan naast huidaandoeningen ook inwendige oorzaken hebben. Omdat het een veelvoorkomend probleem is, is het soms lastig om te achterhalen waar het vandaan komt. Bij jeuk is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Naast algemeen lichamelijk onderzoek kan bij aanhoudende jeukklachten ook onderzoek worden gedaan naar bloed, lever, nier, schildklier, urine en eventueel faeces (wormen of parasieten). Voorkom dus de jeuk-krab-jeuk vicieuze cirkel en zorg dat de oorzaak bekend wordt!